Protiprašná opatření a jejich vliv na biodiverzitu složišť popílku - Černá, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá zhodnocením různých protiprašných opatření prováděných na složištích popílku na bezobratlé, kteří tato složiště osidlují. K zabránění prašnosti popílku bývají složiště překryta vrstvou navážky. Práce srovnává množství a abundance druhů uvedených v Červeném seznamu ohrožených druhů a druhů specializovaných na písčité biotopy na plochách popílku, popílku částečně překrytého navážkou, a popílku překrytého navážkou úplně. Z výsledků vyplývá, že pro skupiny, pro které složiště významná, je důležité zachování alespoň malých plošek nepřekrytého popílku.
Anti-dustiness measures and their effect on biodiversity of fly ash deposits
Keywords: složiště popílku; protiprašná opatření; biodiverzita; ochrana přírody; bezobratlí; fly-ash deposits; antidustiness measures; biodiversity; conservation biology; invertebrates