Bludný Holanďan - Hynšt, František (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretickopraktická práce na téma Bludný Holanďan je inspirovaná legendami o mýtu věčného bloudění. Symbolickými postavami tohoto mýto v našem kulturním prostoru byl legendární Žid Ahasver a Bludný Holanďan. Práce podává stručný přehled různých modifikací těchto legend. Dále se zabývá díly z různých tvůrčích oborů i období, které se těmito příběhy inspirovaly. Praktická část práce je realizací keramických objektů. Jsou to stylizované plastiky historického typu holandské lodě (flauta, menší třístěžní loď s nízkým ponorem a typickým hruškovitým tvarem). Je to vlastně symbol neustálého bloudění po moři, po nekonečném prostoru moře. Technologický proces realizace je specifickou variantou středověkých výpalů a povrchové úpravy keramiky.
The Flying Dutchman
Keywords: věčný Žid; Ahasver; Bludný Holanďan; keramický objekt; flauta kamenina pálená dřevem; the Wandering Jew; Ahasver; the Flying Dutchman; ceramic objectm; fluyt; woodfired stoneware