Náklady na kapitál - Lacinová, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce má za cíl určit cenu jednotlivých složek podnikového kapitálu a posou-dit přístupy k nákladům na kapitál včetně jejich vlivu na měřítka výkonnosti podniku. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V teoretické části této práce se zabývám kapitálovou strukturou majetku, teoriemi optimalizace kapitálové struktury, přístupy k nákladům na vlastní kapitál, na cizí kapitál a průměrnými váženými náklady na kapitál. Dále byla vymezena ekonomic-ká přidaná hodnota jako metoda hodnocení výkonnosti podniku. V praktické části práce je v úvodu vymezeno několik základních informací o hodnocené společnosti. V další části práce zjišťuji cenu jednotlivých složek podnikového kapitálu, posuzuji přístupy k nákladům na kapi-tál včetně jejich vlivu na ekonomickou přidanou hodnotu. Jako podklad k hodnocení slouží účetní výkazy společnosti a informace od vedení společnosti. Pro stanovení nákladů kapitálu byly využity modely: model oceňování kapitálových aktiv, model CAPM, a stavebnicový mo-del. Celkově lze zhodnotit finanční situaci podniku negativně. U všech tří variant výpočtu ekonomické přidané hodnoty společnost nevytvářela za období 2010 - 2014 ekonomický zisk.
Cost of capital
Keywords: Náklady na vlastní kapitál; ekonomická přidaná hodnota; vážené průměrné náklady kapitálu; cost of equity; economic value added; weighted average cost of capital