Život pod ochranným pláštěm Božím - Paloušová, Zdenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Život pod ochranným pláštěm Božím. Boží muka v 19. století - tehdejší zvyklosti a projevy lidové zbožnosti. Bakalářská práce se na podkladě spirituální teologie zabývá projevy lidové zbožnosti ve spojitosti s hmotnými památkami ? božími mukami a některými zachovanými archivními dokumenty. Práce je strukturována do sedmi základních kapitol. První kapitola se věnuje obecnému úvodu do problematiky, ve druhé je stručně nastíněna metodologie, třetí kapitola vymezuje geografickou oblast. Čtvrtá kapitola objasňuje situaci římskokatolické církve v 19. století. Pojmem zbožnosti v 18. a 19. století se obecně zabývá pátá kapitola, šestá kapitola v tématu navazuje s vysvětlením lidové zbožnosti a krátce se zaměřuje na spiritualitu mládeže. Další podkapitoly se věnují poutím ve století 18. a 19. V sedmé kapitole jsou potvrzovány souvislosti mezi hmotnými památkami a lidovou zbožností.
Life under the shelter of God (Wayside shrines in the 19th century - customs and manifestation of the folk devoutness of that time)
Keywords: hmotné památky; boží muka; spirituální teologie; spiritualita; lidová zbožnost; katolická církev; pouti; l9. století; tangible heritage; the columns of the crucifixion; spiritual theology; spiritualness; folk devoutness; the Catholic Church; pilgrimages; the 19th century