Typologie rekreačních středisek v turistické oblasti Střední Čechy - jihovýchod - Tomanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat složky primární a sekundární nabídky cestovního ruchu v turistické oblasti Střední Čechy - jihovýchod. Dále na základě provedené analýzy potřeb a požadavků návštěvníků navrhnout nový produkt cestovního ruchu, který by uspokojil potřeby a přání návštěvníků a zvýšil atraktivnost území. Vedlejším cílem práce je zjistit potřeby a požadavky návštěvníků v turistické oblasti Střední Čechy - jihovýchod na základě vlastního dotazníkového šetření a analyzovat nabídku produktů cestovního ruchu ve vybraném středisku letní rekreace u vody Nová Živohošť na Slapské přehradě. Vlastní dotazníkové šetření v rekreačním areálu Nová Živohošť potvrdilo dvě zvolené pracovní hypotézy - většina návštěvníků areálu pochází ze Středních Čech a kvalita ubytovacích zařízení v areálu je nedostačující. Na základě výsledků vlastního dotazníkového šetření v rekreačním areálu a odpovědí návštěvníků byla navrhnuta optimální nabídka cestovního ruchu v rekreačním areálu Nová Živohošť. Pro doplnění a ucelení nabídky cestovního ruchu byl také navržen nový produkt cestovního ruchu cyklotrasa "Krásy Neveklovska na kole".
A typology of recreation centres in the area Central Bohemia - southeast
Keywords: cestovní ruch; typologie cestovního ruchu; marketingový výzkum; typologie rekreačních středisek; primární nabídka cestovního ruchu; sekundární nabídka cestovního ruchu; produkt cestovního ruchu; turistická oblast; analýza potřeb a požadavků návštěvníků; dotazníkové šetření; cyklotrasa; tourism; typology of tourism; marketing survey; typology of vacation resorts; primary offer of tourism; secondary offer of tourism; product of tourism; tourist district; analysis of visitors needs and requirements; questionnaire research; cycling route