Externí financování v investiční činnosti podniku - Zítková, Božena (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé bakalářské práce bylo posoudit jednotlivé formy získání externího kapitálu pro účely investičního financování a navrhnout nejvhodnější formu financování pro konkrétní investiční záměr v daném podniku. V teoretické části jsem nastínila jednotlivé možnosti externího financování, které jsou v České republice nejvíce používané a obchodními společnostmi nejvíce žádané. Poukázala jsem na výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů a představila dvě metody, pomocí kterých se lze rozhodnout pro nejvhodnější (respektive nejlevnější) zdroj financování investičního záměru. V praktické části jsem již porovnávala konkrétní formy externího financování vhodné pro konkrétní investiční záměr v daném podniku. Prověřovala jsem možnosti financování prostřednictvím leasingu, úvěru, půjčkou od matky, vydáním vlastních dluhopisů a také čerpáním dotace. Pro ucelený obrázek jsem tyto možnosti porovnala s financováním celého investičního záměru z vlastních zdrojů. Porovnávání jednotlivých způsobů financování jsem prováděla metodou diskontovaných výdajů. Pro investiční záměr v daném podniku je nejvhodnější financování prostřednictvím půjčky od matky, kdy je nejnižší úroková sazba, ale i diskontované výdaje snížené o současnou hodnotu daňové úspory. Zevšeobecnit tento způsob financování pro ostatní podniky a další investiční záměry ale nelze, protože záleží na mnoha faktorech, na individuálních podmínkách a na každé společnosti, jakou váhu přiřadí výhodám a nevýhodám jednotlivých zdrojů financování.
External financing in the investment activities of the company
Keywords: externí zdroje financování; časová hodnota peněz; metoda diskontovaných výdajů; čistá výhoda leasingu; external funding resources; time value of money; discounted expenses method; net leasing advantage