Jak se promítla komunistická ideologie do vzdělávání v základní škole v Sepekově (1948-1989)? - Novotná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce zachycuje vývoj a proměny základní školy v obci Sepekov v období 1948-1989, kdy bylo československé školství pod vlivem komunistické ideologie. Popisuje změny ve školském systému celorepublikového charakteru a jejich konkrétní dopad na fungování místní školy. První kapitola se stručně zabývá školstvím do roku 1948. Další čtyři kapitoly dělí podle legislativních změn ve školství v průběhu komunismu. Tímto je vytvořen komplexní obraz popsaného období.
How communist ideology was reflected in primary school education in Sepekov (1948-1989)?
Keywords: dějiny školství; školské zákony; komunistická ideologie; Sepekov; politické dějiny; law of school; history of education; communist ideology; Sepekov; political history