Bioakumulace vzácných kovů z červeného kalu - Náhlík, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato studie se zabývá bioakumulací vzácných kovů, především lanthanoidů, obsažených v červeném kalu. Působení červeného kalu je studováno na kulturách La4 mutantu zelené řasy Desmodesmus quadricauda a na červené řase Galdieria sulphuraria za různých metabolických režimů po přidání kyselého výluhu červeného kalu.
Bioaccumulation of scarce metals from red mud
Keywords: mikrořasy; La4 mutant; Desmodesmus quadricauda; Galdieria sulphuraria; vzácné kovy; lanthanoidy; červený kal; bioakumulace; recyklace; toxicita; autotrofie; mixotrofie; microalgae; La4 mutant; Desmodesmus quadricauda; Galdieria sulphuraria; scarce metals; lanthanides; red mud; bioaccumulation; recycling; toxicity; autotrophy; mixotrophy