Pojmové a myšlenkové mapy ve vyučování fyziky - Krotil, Daniel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se snaží analyzovat aspekty myšlenkového mapování s cílem vytvořit efektivní nástroje pro aktivní a tvůrčí podporu výuky fyziky na základní, popřípadě i na střední škole. Úvodní část práce obsahuje základní představy o teoriích učení, tvořivosti, psychologických aspektech myšlenkového mapování, rozdílech mezi myšlenkovým a pojmovým mapováním a metodiku tvorby myšlenkových map. V praktické části jsou navrženy metodické postupy výuky fyziky za pomocí myšlenkových map, použity jako expozice učiva, diagnostika, při řešení kvantitativních, problémových a divergentních úloh. V této práci jsou uvedeny výsledky experimentu úspěšnosti žáků základních škol při řešení kvantitativních úloh pomocí myšlenkových map a je vyhodnoceno srovnání výsledků s malou experimentální skupinou.
Conceptual and Mind Maps in Physics Education
Keywords: myšlenkové mapy; řešení problému; výuka fyziky; pojmové mapy; fyzikální problémové úlohy; mind map; problem solving; teaching of physics; conceptual maps; physical problems