Podpora zdraví na pracovišti v konkrétních podmínkách závodu s textilní výrobou - Průchová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomovou práci jsem zpracovala na téma Podpora zdraví na pracovišti v konkrétních podmínkách závodu s textilní výrobou. Hlavním cílem bylo zjistit aktivity vedení závodu v podpoře zdraví. Druhým cílem bylo zmapovat informovanost zaměstnanců o podpoře zdraví na pracovišti a třetí cíl spočíval v navrhnutí koncepce konkrétního preventivního programu. Při přípravě koncepce preventivního programu pro textilní podnik jsem spolupracovala s vedením závodu a se závodní lékařkou. Sledovaným souborem byly ženy textilního závodu Jihočeského kraje, které se v jednotlivých textilních dílnách věnovaly výrobě autopotahů, bytové a dětské konfekce. Diplomová práce byla řešena jako kvantitativní výzkum. Pro techniku sběru dat jsem použila anonymní dotazníky a výsledky tohoto výzkumu jsem zpracovala do grafů. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části se zabývám především podporou zdraví na pracovišti, analýze rizika při práci včetně působení fyzikálních faktorů. Na začátku empirické práce jsem vytyčila cíle a stanovila tři hypotézy. Po analýze získaných dat jsem zjistila, že H1, H2 a H3 byla potvrzena. Součástí empirické části je i popis postupu výzkumu, z něhož vyplývá, že více jak polovina zaměstnanců textilního podniku má nadváhu, dále byl zjištěn větší výskyt zdravotních obtíží na oddělení šicích a vyšívacích strojů a řada žen zároveň neměla představu, co obnáší podpora zdraví na pracovišti. Dle výsledků lze říci, že textilní podnik pro své zaměstnance neorganizuje žádné pohybové aktivity ani rehabilitační cvičení. Na základě zjištěných informací bych doporučovala organizování sportovních kurzů, poskytování zdravého závodního stravování, redukce stresu na pracovišti a zavedení odsávacích zařízení za účelem snížení prašnosti na pracovišti. Uvedená diplomová práce může podniku přinést zlepšení pracovní pohody a zdraví zaměstnanců. Navržený preventivní program může být zároveň manuálem pro zaměstnavatele textilního závodu v oblasti podpory zdraví na pracovišti.
Health Promotion in the Workplace in Concrete Conditions of a Textile Producing Company
Keywords: Analýza rizik při práci; podpora zdraví na pracovišti; pracovnělékařská péče; prašnost; profesionální onemocnění; zraková zátěž; Risk Analysis at work; health promotion in the workplace; occupational medical care; dust; occupational diseases; eye strain