Režimy dovozu živých zvířat do ČR - Pařízek, Matouš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce zkoumá možné režimy dovozu živých zvířat na území České republiky. Hlavním cílem práce bylo analyzovat možnosti mezinárodního obchodu s živými zvířaty a analyzovat možnosti dovozních režimů pro živá zvířata v České republice s praktickými příklady dovozu. Dílčími cíli byla analýza role celní správy a veterinární správy v mezinárodním obchodu se živými zvířaty, konkrétně při dovozu na území České republiky. Dále podrobná analýza regulace mezinárodního obchodu se zvířaty, která se zaměřuje především na legislativu, zákony a vyhlášky Evropské unie a České republiky. Dalším cílem bylo prozkoumat proces přepravy živých zvířat s dopadem na jejich zdraví, tzn. analýza přepravních pravidel a povinností, jak lze živá zvířata vyvážet / dovážet, jaké metody se používají k zajištění bezpečné přepravy a jak by měly být vybaveny dopravní prostředky. Posledním dílčím cílem byla analýza současných trendů v mezinárodním obchodu se zvířaty, konkrétně v dovozu do České republiky. Metodami projektu jsou literární výzkum, strukturované řízené rozhovory a porovnání. Vzhledem ke všem metodám jsou výsledky různé. Všechny režimy dovozu živých zvířat do České republiky mají velmi podobné techniky v některých aspektech importu, jako jsou transportní techniky, ale liší se také v mnoha dalších aspektech, jako je počet importovaných zvířat.
Regimes of import of live animals into the Czech republic
Keywords: zvíře; dovoz; doprava; exemplář; režim; animal; import; transport; specimen; regime