Ochrana proti zbraním hromadného ničení v Armádě České republiky - Myslík, Karel (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce popisuje bojové chemické látky. Teoretická část obsahuje obecnou charakteristiku zbraní hromadného ničení a bojové, chemické, jaderné a biologické zbraně. Uvádí klasifikaci, druhy a účinky bojových chemických látek. Na tuto část navazuje kapitola, která popisuje historii a vývoj prostředků ochrany proti bojovým chemickým látkám před a po roce 1989. Následuje oblast prostředků ochrany proti bojovým chemickým látkám, která popisuje prostředky ochrany dýchacích orgánů, povrchu těla a prostředky detekce těchto látek, které jsou v současné době využívány u vševojskových jednotek Armády České republiky. Oblasti poskytování první pomoci při zasažení bojovou chemickou látkou se věnuje další část práce. Definuje historii, prostředky antidot a proces dekontaminace. Poslední kapitola uvádí legislativu zbraní hromadného ničení, ve které jsou zdůrazněny některé významné dokumenty, které se týkají zákazu používaní všech druhů zbraní hromadného ničení, jejich držení, výrobě, skladování a šíření. Jedná se o Ženevský protokol, smlouvu o nešíření jaderných zbraní a úmluv o biologických a chemických zbraní. Druhá část práce obsahuje analytický výzkum, který se zabýval aktuální připraveností vojáků z povolání u jednotek Armády České republiky. Pro uskutečnění výzkumu byla zvolena forma dotazníkového šetření, kde bylo vytvořeno pro oblast ochrany proti zbraním hromadného ničení několik specifických otázek, které se touto problematikou zabývají. Cílem vytvoření dotazníku bylo zjištění aktuálních znalostí vojáků Armády České republiky a získání odpovědi na výzkumnou otázku, zda je Armáda České republiky adekvátně připravena na hrozbu v podobě zbraní hromadného ničení. Výzkumného šetření se zúčastnilo dvě stě čtyřicet vojáků z povolání ze čtyř vojenských útvarů. Výsledky šetření byly zpracovány do tabulek a následně graficky znázorněny. Závěr práce shrnuje problematiku a poznatky z oblasti zbraní hromadného ničení v Armádě České republiky.
Protection against weapons of mass destruction in the Army of the Czech Republic
Keywords: Zbraně hromadného ničení; Armáda České republiky; legislativa CBRN; rozdělení; účinky a vlastnosti bojových chemických látek; antidota; detekce; dekontaminace; Weapons of mass destruction; Army of the Czech Republic; Legislation CBRN; division effect and propeties combats chemical materials; antidote; detection; decontamination