Využití volného času seniorů v domovech pro seniory. - Kuchtová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Využití volného času seniorů v domově pro seniory. Současný stav- V dnešní době jsou kladeny vysoké nároky na práci sester obecně. Pracuje li sestra v domově pro seniory, ošetřovatelská péče zahrnuje, nejen ošetřovatelské výkony, vedení dokumentace, práci s léky, ale i individuální přístup, zájem a osobní kontakt se seniorem. S tím také souvisí vyplnění volného času seniora sestrou. Teoretická část V úvodu teoretické části jsou informace, které říkají, jak moc je vyplnění volného času důležité. Teoretická část je obecně věnována stáří, rozdělení stáří, změnám, které ve stáří nastávají a přípravě na stáří. Dále jsou zde popsány obory, které se stářím zabývají, jako je gerontologie a geriatrie. Následně je zde popsána náplň sestry v geriatrii, edukace geriatrického pacienta, specifická péče o geriatrického pacienta a komunikace s ním. Formy péče o seniory, konkrétně domov pro seniory, kde je zmíněno, jak sestra v domově tak senior v domově. Jsou zde také zařazeny volnočasové aktivity. Závěr teoretické části je věnován domovu pro seniory Havlíčkův Brod, ve kterém byla prováděna praktická část práce. Předmět- Výzkum byl zaměřen na to, jak senioři tráví svůj volný čas v domově pro seniory a zda jejich volný čas vyplňují také sestry. Cíl 1: Zjistit jak sestry naplňují volný čas seniorům. Výzkumná otázka 1: Kolik času denně věnují sestry seniorovi mimo ošetřovatelské výkony? Výzkumná otázka 2: Jaké volnočasové aktivity sestry seniorům nabízejí? Metodika Ke zpracování praktické části v bakalářské práci " Využití volného času seniorů v domově pro seniory" byla použita kvalitativní metoda výzkumu. Získávání dat probíhalo pomocí rozhovorů. Tyto rozhovory byly vedeny se sestrami, které v domově pracují a s klienty, kteří jsou v domově ubytováni. Rozhovor byl doplněn o pozorování, které bylo prováděno během rozhovorů a návštěv domova pro seniory. Rozhovor a pozorování bylo prováděno anonymně v domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod. Výzkumný soubor Výzkumný soubor byl tvořen z 10 klientů, kteří jsou v domově pro seniory ubytováni. Věk klientů byl v rozmezí od 80 do 93let. Tyto klienty mi vybral hlavní sociální pracovník domova pro seniory Havlíčkův Brod. Dále výzkumný soubor tvořilo 7 všeobecných sester, které v domově pracují. Sestry mi byly doporučeny od vrchní sestry domova pro seniory Havlíčkův Brod. Výsledky Dle výsledků rozhovorů a pozorování u vybraných respondentů je zřejmé, že sestry volný čas seniorů vyplňují minimálně. Pět dotazovaných klientů dopovědělo, že s nimi sestry jejich volný čas netráví. Čtyři z nich odpověděli, že ho naplňují ošetřovatelskou péčí. Pouze jeden klient odpověděl, že jeho volný čas sestry naplňují. Další část šetření se zabývala tím, zda sestry seniorům nabízejí nějaké volnočasové aktivity. Z této části výzkumu vyplynulo, že volnočasové aktivity jsou seniorům nabízeny domovem a zajišťují je sociální pracovníci. Dvě sestry ze sedmi aktivně docházejí za klienty. Jedna z nich používá při komunikaci prvky bazální stimulace a druhá procházky, povídání a prohlížení fotografií. Závěr- Výsledky by mohly vést k zamyšlení sester nad volným časem, který během dne v domově pro seniory mají a snažit se nalézt způsob jak vyplnit volný čas seniora, protože i chvilka posezení se seniorem je velmi důležitá a potřebná.
Utilizing leisure time of seniors in a retirement homes.
Keywords: Klíčová slova: Klient/ senior; Všeobecná sestra; Volný čas; Volnočasové aktivity; Keywords: client; senior; nurse; leisure; leisure activities