Surveillance infekčních onemocnění z pohledu mezinárodní spolupráce v podmínkách EU - Nyambe, Anayawa (Jihočeská univerzita, 2012)
Infekční choroby jsou jednou z příčin nemocnosti a úmrtnosti v celosvětovém měřítku. Vzhledem ke zvyšující se globalizaci musí mít Evropa nástroje k rychlé reakci na hrozby infekčních onemocnění, a to v podobě efektivních kontrolních mechanismů a preventivních programů k ochraně veřejného zdraví. Z pohledu mezinárodní spolupráce je Česká republika zavázána zajistit ohlašování infekčních onemocnění z národní úrovně na úroveň společenství EU a Světové zdravotnické organizace. Předkládaná práce je věnována studii o surveillance infekčních chorob. Tato práce se zabývá počátečním vznikem surveillance infekčních chorob, vývojem surveillance v České republice a nedávnými pokroky Evropské unie v problematice dané oblasti. Výzkum se také krátce věnuje obecným principům surveillance a globální situaci tak, aby byla podána komplexní studie o surveillance onemocnění jako způsobu kontroly šíření infekčních chorob. Nakonec práce popisuje změny, které se vyskytly v surveillance infekčních chorob v České republice a Evropské unii během posledních deseti let.
Surveillance of infectious diseases from the viewpoint of international cooperation in accordance to EU regulations
Keywords: Surveillance; Infekční nemoci; Globalizace; Česká republika; Evropská unie; Surveillance; infectious diseases; globalization; Czech Republic; European Union