Teplotně-vlhkostní režim a ukazatele energetické bilance různě obhospodařovaných ploch - Šachl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl poznat a zhodnotit vliv vegetačního krytu na klima, především na úrovni mikroklimatu několika různých vegetačních porostů až na úrovni krajiny jako celku. Práce popisuje problematiku vlivu vegetačního krytu krajiny na energetické toky, především na přeměnu solární energie a vlivu na koloběh vody v krajině. Byly sledovány teplotně-vlhkostní charakteristiky, energetické toky a jejich ukazatele (Bowenův poměr, evaporativní frakce) několika vybraných typů porostů často se vyskytujících v zemědělské krajině (jetel luční - Trifolium pratense L., pšenice setá - Triticum aestivum L., brambor - Solanum tuberosum L., trvalý travní porost (TTP) a mokřadní porost převážně s lučním porostem vysokých ostřic (např. Carex acuta L. a Glyceria maxima (Hartman.) Holmberg.) v průběhu vegetační sezóny. Z výsledků vyplývá přímá závislost mezi hodnotami dopadajícího slunečního záření a množstvím energie přeměněné do latentního tepla výparu nebo na zjevné (pocitové) teplo, vyjádřené prostřednictvím evapotranspirace. Vyhodnocením dat se potvrdily teoretické úvahy o vlivu vegetačního krytu na mikroklima ovlivňováním teploty a vlhkosti vzduchu ve svém okolí. Průběhy teplotně-vlhkostních charakteristik se lišily mezi sledovanými stanovišti, z čehož je patrné, že různé typy porostů ovlivňují mikroklima rozdílně. Dále lze z výsledků odvodit, že vyvinutá vegetace dobře zásobená vodou se významným způsobem podílí na koloběhu vody v krajině.
Temperature and humidity regime and energy balance characteristics of the stands with different management
Keywords: mikroklima; porost; evapotranspirace; Bowenův poměr; microclimate; plant cover; evapotranspiration; Bowen ratio