Návrh ustájení a využití koní pro práci v lese - Chalupová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat projekt pro ustájení, navrhnout systém ošetřování a pracovního využití chladnokrevných koní používaných pro práci v lese. Na základě informací z literatury a podkladů získaných od majitelů lesa, kde byli využiti koně pro práci v lesních porostech, byl zpracován návrh řešení systému ustájení, ošetřovatelské péče a pracovního využití koní pro práci v lesních porostech. Při řešení problému byl brán ohled na přírodní a terénní podmínky a využitelnost jednotlivých chladnokrevných plemen koní. Do práce byl zahrnut i návrh organizace práce, potřebný počet pracovníků a rámcový finanční rozpočet nákladových položek, včetně porovnání s mechanizovaným způsobem přibližování dřeva. Na základě analýzy, kde bylo hodnoceno celkem 85 chladnokrevných koní, byl zpracován přehled o prioritách a spokojenosti majitelů s koňmi a současnou situací koní v lesním hospodářství. Ve výsledku bylo prokázáno, že průměrný věk kočích, pracujících v lesním hospodářství je 42 let. Nejčastěji využívané plemeno je slezský norik, ve věkové kategorii od šesti do deseti let. Terén, v kterém kočí převážně pracují, se řadí do velmi náročného, často až strmého a nepřehledného. Nejčastěji uváděná odměna za soustředěný jeden kubický metr dřeva je 80 Kč, průměrný počet soustředěných kubických metrů za den je 14 m3. Mezi nejčastěji využívaný typ ustájení pro chladnokrevné koně se řadí ustájení vazné. Druhé nejčastější je ustájení boxové.
The proposal of the stabling system and the use of horses for a working purposes in forestry
Keywords: soustřeďování dříví; plemena chladnokrevných koní; ustájení pro koně; wood collecting; breeds of cold-blooded horses; stabling