Vyjednávací taktiky a jejich uplatnění v IZS - Bareš, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Integrovaný záchranný systém zajišťuje mnoho činností ve vztahu k ochraně životů, zdraví a majetku občanů. V rámci tohoto systému jsou pracovníci, kteří plněním svých úkolů vstupují do vztahů s osobami v krizových situacích, které si vyžadují zvláštní postupy, mezi které patří vyjednávání. Tato práce popisuje uplatňování vyjednávacích taktik v procesu vyjednávání. Hodnotí aktuální stav vyjednávacích taktik, zejména povědomí pracovníku základních složek IZS o těchto vyjednávacích taktikách v krizovém vyjednávání s agresivními osobami a osobami demonstrující úmysl sebevraždy. Hodnotí, jak často jsou pracovníci základních složek IZS vystavovány mimořádným událostem s krizovým vyjednáváním a jak jsou na tyto situace připraveni. Následně porovnává taktiky při vyjednávání z operačních středisek a při přímém výkonu služby v běžných činnostech a za mimořádné události, s ohledem na jednotlivé základní složky IZS. Posuzuje vývoj těchto taktik s ohledem na rozvoj společnosti a kultury. Pomocí kvantitativního výzkumu, formou dotazníků doplněného o rozhovory specialistů na vyjednávání, ověřuji praktickou znalost problematiky členů základních složek IZS v uplatňování vyjednávacích taktik. Zkoumaný vzorek byl tvořen členy základních složek IZS v poměrném zastoupení PČR, HZS, ZZS z Jihočeského kraje. Výsledky práce poukazují, že členové základních složek IZS, kromě policejních vyjednavačů, s vyjednáváním jako specifickou činností nemají výraznou zkušenost. V odborné přípravě jsou komunikační dovednosti zdokonalovány pouze teoreticky. Většina dotazovaných členů IZS projevila zájem o zdokonalení znalostí vyjednávacích taktik a uvítali by dokument shrnující základní chyby v komunikaci s agresivní osobou, nebo s osobou demonstrující úmysl sebevraždy. Jako doporučení pro složky IZS byl zpracován přehled základních chyb v této komunikaci
Negotiating tactics and their application in the IRS.
Keywords: DEMONSTROVÁNÍ ÚMYSLU SEBEVRAŽDY; INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM; KRIZOVÁ KOMUNIKACE; KRIZOVÁ INTERVENCE; KRIZOVÉ VYJEDNÁVÁNÍ; MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST VYJEDNÁVACÍ TAKTIKY; DEMONSTRATING THE INTENTION OF SUICIDE; INTEGRATED RESCUE SYSTEM; CRISIS COMMUNAICATION; CRISIS INTERVENTION; NEGOTIATING CRISIS; SPECIAL EVENT; NEGOTIATING TACTIC