Terorismus v Evropě - Řezníček, Karel (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce pojednává o jevu v dnešní době mediálně nejsledovanějším a odborníky, politiky, ale i většinou obyvatelstva považovaným za největší hrozbu současnosti ve vztahu k bezpečnosti a to o terorismu. Pojem terorismus se používá již několik století v různých oblastech života společnosti a vědních oborech, a samozřejmě, že i v různém významu. Každý takový přístup lze zařadit do jiné kategorie. Z tohoto pohledu např. rozlišuje terorismus jako pojem obecný, který je používán a vnímán širokou laickou veřejností, mediální sférou a dalšími veřejnými subjekty. Terorismu, který se vyskytuje zejména v právní literatuře, je pojem právní. Jde především o zákony, mezinárodní smlouvy a řady jiných souvisejících norem. Terorismus a jeho význam se objevuje i v oficiálních dokumentech institucí, tudíž lze označit toto používání pojmu terorismu, jako pojem úřední. V odborných textech, výzkumných pracích a výsledcích odborných úvah a analýz, se setkáváme s terorismem jako pojmem akademickým. Cílem diplomové práce je analýza vývoje terorismu na území Evropy s ohledem na budoucí bezpečnostní hrozby. Pro zpracování diplomové práce bylo využito řady metod vědeckého poznání. V rámci zpracování diplomové práce byl aplikován kvalitativní výzkum, který se zaměřuje na to, jak se nahlíží, chápe a interpretují jednotlivé problematiky vědeckého problému. Všechny vybrané země měly anebo aktivně mají problémy s terorismem ať historicky, či v přenesené působnosti. Španělsko: ETA má za dobu své existence na svém kontě téměř 40 atentátů a rozlišuje celkem 4 taktiky boje: atentáty a vraždy, dále anonymní hrozby, vyhrožování bombovými útok a únosy. Mezi hlavní oběti patří novináři, právníci a soudci, obchodníci a podnikatelé, univerzitní profesoři, příslušníci vojenských a policejních ozbrojených složek, politici a sympatizanti jiným politických stran, ale i nevinní lidé včetně dětí. Během studené války byl na území Evropy státem podporovaný terorismus, reprezentovaný převážně ultralevicovými skupinami, které se postupně rozšířili po celém světě. Sovětský svaz školil a zbrojil levicově orientované skupiny. Zlom nastal v roce 1991, kdy došlo k rozpadu Sovětského svazu a Moskva již neměla zájem dále podporovat skupiny v bývalém západním bloku a došlo k oslabení marxistické ideologie. Postupně začaly, slábnou extrémistické tendence a státy přenášeli svou pozornost k jiným problémům. Zlomové období nastalo v roce 2001. Teroristické útoky v New Yorku ukázaly, jakým způsobem jsou tenoristé schopni zaútočit a jak brutální silou. USA i EU začali vytvářet protiteroristické politiky. V roce 2004, kdy došlo k teroristickým útokům v Madridu, se změnila i podoba terorismu v Evropě. Mnoho doposud působících teroristických skupin ukončilo svou činnost. Některé se nově zakládají. Převážně se dá konstatovat, že marxistická a nacionalistická ideologie, která byla populární do roku 2004, je spíše minulostí. Do popředí se v Evropě dostává islámská ideologie a různá teroristická hnutí, která se objevují v souvislosti s nespokojeností s postojem EU a migrační politikou států. Světové statistky ukazují klesající tendenci teroristických útoků v Evropě ale vrůstající tendenci mrtvých a zabitých během jednotlivých útocích.
Terrorism in Europe
Keywords: Teroristmu; evroppa; skupiny; historie; Terrorism; Europe; group; history