Využití kraniosakrální terapie při obtížích cervikokraniálního přechodu - Klozar, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce pojednává o historii kraniosakrální metody. Obsahuje informace o kraniosakrálním systému, jeho anatomii, fyziologii a vztahy mezi ostatními fyziologickými systémy těla. Zprostředkovává náhled ohledně holistického pojetí zdraví. V dílčí části pojednává o palpaci o výhodách a nevýhodách této vyšetřovací metody. V praktické části jsou uvedeny údaje získané kvantitativním výzkumem se třemi pacienty, kteří měli potíže s cervikokraniálním přechodem. Uvedeny jsou informace o vyšetření, jednotlivých terapiích a závěrečném zhodnocení. V práci jsou použity barevné přílohy.
Using craniosacral therapy in the disorder of cervicocranial joint
Keywords: kraniosakrální metoda; kraniosakrální systém; osteopatie; myoskeletární medicína; palpace; cervikokraniální; holismus; craniosacral method; craniosacral system; osteopathy; myoskeletary medicine; palpation; cervicocranil; holism