Historie a současnost čištění komínů a kouřovodů - Hála, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřená na zmapování a porovnání vývoje a současného stavu čištění komínů a kouřovodů včetně právních podkladů dle předem vymezených kritérií. Práce porovnává technologie a postupy čištění komínů a jejich vliv na ochranu zdraví, bezpečnost a životní prostředí od roku 1751 do roku 2015 na území ČR. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část práce popisuje historii právních úprav zabývající se problematikou čištění komínů, postupů čištění, prevence a kontrol komínů v českých zemích v minulých letech. Následně jsou zde popsány současné technologie čištění, podmínky požární bezpečnosti, metody kontrol a revizí, měření účinnosti spalování, vypalování komínů, lhůty kontrol a čištění, vybírání sazí a čištění spotřebiče paliv. Tato část práce věnuje pozornost také dokumentaci související s danou problematikou, rozdělení komínů a kouřovodů, požadavkům pro bezpečný provoz komínů a vlivu technologií čištění na ochranu zdraví, bezpečnost a životní prostředí. Ve druhé části práce jsou prezentovány výsledky získané výzkumu, který je zaměřen na problematiku čištění komínů a kouřovodů a jeho vliv z hlediska počtu vzniklých požárů. Výsledky jsou rozděleny do tří oddílů - první oddíl porovnává právní předpisy, prevenci, kontroly a postupy čištění komínů v jednotlivých stanovených obdobích. Ve druhém oddíle jsou hodnoceny současné právní předpisy, prevence, kontroly a postupy čištění spalinových cest a jejich vliv na ochranu zdraví, bezpečnost a životní prostředí. Ve třetím oddíle se výzkum opírá o statistiky počtu požárů v jednotlivých obdobích. K výzkumu bylo použito metody analýzy a vyhodnocení odborné literatury, právních norem a elektronických informací, dále byl proveden kvalitativní výzkum pomocí metod komparace, analýzy a dotazníkového šetření. V rámci analýzy a vyhodnocení informací získaných z literatury byly porovnávány postupy čištění komínů a kouřovodů v jednotlivých obdobích existence kominického řemesla. Dále se výzkum opíral o vyhodnocení odpovědí na 11 otázek zaměřených na problematiku čištění komínů z hlediska postupů, ochrany zdraví, bezpečnosti a životního prostředí, které byly zprostředkovány formou dotazníkového šetření odborně způsobilým osobám zabývajícím se kominickou profesí. Dotazník byl vybraným respondentům zaslán na email. Výše zmíněným způsobem bylo osloveno 210 pracovníků kominické profese v rámci celé České republiky, výzkumu se rozhodlo zúčastnit 26 z nich. Výsledky výzkumu byly vyhodnoceny komparační metodou, tj. srovnáním názorů respondentů. Cílem práce bylo porovnat vývoj postupů a technologií čištění komínů v různých etapách existence kominického řemesla a zhodnotit jeho současný stav včetně příslušných právních podkladů. Výsledky výzkumu měly přinést odpovědi na dvě výzkumné otázky. Tou první bylo zhodnocení vlivu technologií a postupů čištění komínů a kouřovodů uplatňovaných v dnešní době na ochranu zdraví, bezpečnosti a životního prostředí ve srovnání s postupy let minulých. Druhým bodem se stalo posouzení právní legislativy věnující se problematice čištění komínů a kouřovodů z hlediska její úplnosti a komplexnosti. Z vyhodnocení vyplývá, že současné technologie a postupy čištění komínů a kouřovodů zabezpečují vyšší ochranu zdraví, bezpečnosti a životního prostředí než postupy používané v letech minulých. I přes tuto skutečnost je zapotřebí zmínit, že z hlediska požárů vzniklých v souvislosti s činností spalinových cest už situace tak příznivá není, neboť počet takto vyvolaných požárů je stále relativně vysoký. Druhá výzkumná otázka se zaměřila na posouzení právní legislativy věnující se problematice čištění komínů a kouřovodů z hlediska její úplnosti a komplexnosti. Co se právních předpisů týče, výsledky výzkumu poukázaly na skutečnost, že současné předpisy jsou, ačkoli v některých oblastech (zejména ve vzdělávacím systému a odborné přípravě budoucích kominíků) vykazují stále určité nedostatky, dostačující.
The past and the present of purification of chimneys and flues
Keywords: komín; spalinová cesta; kominík; kontrola; čištění; chimney; combustion tracks; chimney sweeper; checking; cleaning