Malá města jako periferní centra venkovského prostoru - Lískovcová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce jsou Malá města jako periferní centra venkovského prostoru. V empirické části jsou rozebírány tři okruhy otázek: Specifické rysy malého města při formování a činnost samosprávných orgánů ve městě Vodňany, zapojení města Vodňany do horizontální spolupráce obcí a jeho úlohy jako regionální centra a dopady reformy územní veřejné správy na město Vodňany. V diplomové práci se podařilo prokázat specifické rysy v počtu nestraníků na kandidátních listinách i netypické povolební koalice. Na vybraných ukazatelích bylo zjištěno, že město Vodňany splňuje úlohu periferního centra a dle SWOT analýzy byly ve sledované oblasti nalezeny příležitosti pro budoucí rozvoj. Cíle reformy územní veřejné správy byly ve městě Vodňany z větší části splněny.
Small towns such as peripheral centers of rural areas
Keywords: malá města; volby do zastupitelstev obcí; meziobecní spolupráce; reforma územní veřejné správy; small towns; local council elections; intermunicipal cooperation; reform of the public administration