Evropská unie a ekonomická migrace ze zemí mimo EU - systém "Modrých karet" - Maršíková, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se věnuje ekonomické migraci ze zemí mimo Evropskou unii, konkrétně novému návrhu směrnice o modrých kartách týkající se podmínek vstupu a pobytu příslušníků třetích zemí za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. Tento návrh je jedním z výsledků dlouhodobé snahy Evropské unie o vytvoření společné migrační politiky EU. První část textu si klade za cíl seznámit čtenáře s některými teoriemi migrace za použití deskriptivní metody práce a sekundární analýzy dat zpracovaných v odborné literatuře. Krátká historie migračních toků, základní nástin současného demografického vývoje a situace na trhu práce, bezpečnostní aspekt migrace a sociologické teorie slouží jako úvod do rozsáhlé problematiky fenoménu migrace. Druhá část práce je založena na obsahové analýze existujících dokumentů Evropské unie.
European Union and Economical Migration from Countries Outside the EU - the Issue of "Blue Card System"