Zjištění klimatických podmínek venkovního chovu telat ve vybrané lokalitě a návrh na eventuální úpravu. - Švehla, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2009)
V systému chovu skotu patří mimořádně důležité místo péči o telata, neboť pouze zdravě odchované mládě může v průběhu dalšího života plně využít svého genetického potenciálu a stát se tak členem stáda produkčních dojnic či býků ve výkrmu, který bude svému chovateli přinášet vysoký užitek. Jednou z metod odchovu telat v období mléčné výživy je tzv. vzdušný odchov, kdy je tele v krátké době po narození přesunuto do venkovního individuálního boxu, ve kterém zůstává až do odstavu, tedy do věku zhruba 2- 3 měsíců. Umístění těchto boxů ve venkovním prostředí a přímé působení klimatických činitelů na organismus telete však vyžaduje dodržení určitých zásad, které nejsou vždy respektovány. Hlavním cílem této práce bylo v konkrétním podniku provést zjištění expozice vlivu klimatických činitelů v úseku vzdušného odchovu telat, vyhodnocení zjištěných hodnot s přihlédnutím k extrémním podmínkám a navržení opatření vedoucí ke zlepšení stavu.
Determine weather conditions outdoor rearing of calves in the selected locality and a proposal for any adjustment
Keywords: Odchov telat; Ustájení telat; Klimatické faktory; Individuální venkovní box; Calf breeding; Calf stabling; Climatic effects; Individual outside box