Struktura mikrobiomů odlišných genetických linií vší Polyplax serrata - Dedecius, Damián (Jihočeská univerzita, 2023)
Struktura mikrobiomů hematofágního hmyzu je stále neprobádanou oblastí výzkumu. Tato práce se zabývá strukturou mikrobiomů různých genetických linií vši Polyplax serrata. Vzorky byly odebrány z lokalit v hybridní zóně specifické linie P. serrata. Pro analýzy alfa a beta diverzity byly použita data z amplikonového sekvenování, která byla následně analyzována v programu RStudio. V mikrobiomu vší jsme zmapovali 30 nejvíce zastoupených bakteriálních rodů a tyto výsledky jsme prezentovali v grafické podobě heat-mapy. Výsledky analýz ukázaly, že mikrobiomy různých linií mají velmi podobnou diverzitu, variabilitu i strukturu. Také jsme stanovili zvláštní genetickou linii nazvanou Hybrdi1, jejíž mikrobiomy obsahují wolbachii, bakterii manipulující rozmnožování hostitele. Přítomnost této bakterie může úplně změnit koncept hybridů, vznikajících v této konkrétní hybridní zóně specifické linie P. serrata.
Microbiome structure in different genetic lineages of the louse Polyplax serrata
Keywords: veš; Polyplax serrata; mikrobiom; symbiont; amplikonový screening; louse; Polyplax serrata; microbiome; symbiont; amplicon screening