Příroda jako vzdělávací prostředí pro děti předškolního věku - Riedlová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se věnuje přírodě jako místu možného vzdělávacího prostředí pro děti předškolního věku. Teoretická část se zaměřuje na kurikulární dokumenty týkající se legislativního ukotvení předškolní výchovy v ČR, popisuje vývoj dítěte v předškolním věku, utváření jeho vztahu k přírodě, zabývá se také lesní pedagogikou a lesními mateřskými školami. Praktická část se zaměřuje na rodiče, kteří umisťují své děti do lesních mateřských škol, na jejich motivy využít tuto alternativu v předškolním vzdělávání, jejich spokojenost se vzděláváním dětí v přírodním prostředí, přičemž je tak zároveň nabídnuta pomoc ostatním rodičům v rozhodování se, kam své dítě předškolního věku umístit.
Nature as an Educational Environment for Pre-school Children
Keywords: RVP PV; Národní program vzdělávání v ČR; environmentální výchova; předškolní věk; lesní pedagogika; lesní mateřské školky; RVP PV; National Education Program in the Czech Republic; environmental education; preschool age; forest school education; forest kindergartens