Identifikace vláknitého viru infikující jetel luční (Trifolium pratense) - Bečková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Vzorky jetele lučního, vyznačující se zakrslostí rostliny, byly prozkoumány pomocí transmisní elektronové mikroskopie. Nejčastěji se ve vzorcích vyskytovaly vláknité částice dlouhé 300 až 800 nm. Byla izolována nukleová kyselina, přepsána a amplifikována pomocí PCR s potexvirovými a potyvirovými specifickými primery 353G1, 353G2 (Petrzik, K., nepublikované údaje), P9502, P0502 (Revers et al., 1999) a Poty2/P4 (Gibbs and Mackenzie, 1997). Úspěšná amplifikace s potexvirovými specifickými primery, sekvenace a porovnání se sekvencemi v databázi GenBank odhalilo virus mozaiky jetele plazivého (WClMV, White clover mosaic virus). Amplifikací byl získán gen obalového proteinu toho viru a porovnán s kompletní sekvencí WClMV z GenBank. Virus byl identifikován jako kmen O.
Identification of filamentous virus which infected red clover (Trifolium pratense)
Keywords: potyvirus; potexvirus; jetel luční; WClMV; virus mozaiky jetele plazivého; virus; potyvirus; potexvirus; red clover; WClMV; White clover mosaic virus; virus