Význam Podporovaného zaměstnávání pro lidi s mentálním postižením - Bendová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zaměstnávání osob s mentálním postižením. Cílem mé práce je objasnit postoj dospělých osob s mentálním postižením k fenoménu práce. Dílčím cílem je ozřejmit dopad práce na jejich životy a zjistit, jakou roli má v této problematice Podporované zaměstnávání. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a empirickou. Teoretická část se zabývá základní terminologií, klasifikací mentálního postižení dle MKN - 10 a MKN - 11, odbornou pomocí lidem s mentálním postižením a podporovaným zaměstnáváním, které je stěžejní pro empirickou část. Empirická část obsahuje stanovený cíl výzkumného šetření. Následně také výzkumné otázky. Dále je popsána metodologie výzkumu. Je zvolen kvalitativní výzkum a jako metoda sběru dat polostrukturovaný rozhovor. Rozhovory jsou poté analyzovány metodou otevřeného kódování a výsledky zpracovány do jednotlivých kategorií. Nakonec jsou zodpovězeny všechny tři stanovené výzkumné otázky. Bakalářská práce představuje postoje osob s mentálním postižením k práci. Na základě výsledků empirické části lze konstatovat, že lidé s mentálním postižením, kteří se zúčastnili výzkumného šetření, mají velkou motivaci nalézt a udržet si zaměstnání. Práce výrazně ovlivňuje jejich život. Nezpochybnitelný význam má pro tuto cílovou skupinu v procesu hledání práce podporované zaměstnávání. Výsledky práce jsou přínosné pro všechny, kteří se zabývají zaměstnáváním lidí s mentálním postižením. Teoretickou část lze využít jako souhrn ucelených informací a názorů informantů pro odborníky zabývající se touto problematikou. Výsledky práce mohou být využity jako podklad pro další výzkumy zabývající se tímto tématem.
The significance of the concept of supported employing for people with intellectual disabilities
Keywords: mentální postižení; motivace k práci; zaměstnání; podporované zaměstnávání; postoje osob s mentálním postižením; mezilidské vztahy; intellectual disability; motivation to work; employment; supported employment; attitudes of intellectually disabled persons; interpersonal relationships