Poruchy příjmu potravy u sportovců - Linhart, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této bakalářské práce jsou poruchy příjmu potravy u sportovců. V teoretické části jsou popsány známé poruchy příjmu potravy a také novější koncept, kterým je ortorexie. Na touto problematiku bude poté nahlíženo v souvislosti se specifiky prostředí profesionálního a výkonnostního sportu. Empirická část této práce má podobu kavantitativního designu a snaží se pomocí dotazníkového šetření blíže definovat vztah mezi sportem a narušeným stravováním a odhalit případné rozdíly mezi sportovci a nesportovci, či mezi různými typy sportů. Výzkumným vzorkem bylo 373 českých profesionálních a výkonnostních sportovců a 240 lidí, kteří sportují pouze rekreačně či nesportují vůbec. Tato práce by měla přinést základní vhled do tématu narušeného stravování ve sportu, které zatím u nás nebylo příliš zkoumáno.
Eating disorders in sport
Keywords: poruchy příjmu potravy; sport; ortorexie; narušené stravování; sportovci; eating disorders; sport; orthorexia; disordered eating; athletes