Působení prostředků individuální ochrany na příslušníky HZS hl. m. Prahy v různých zátěžových situacích - Návratová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Sociální a ekonomický vývoj lidské společnosti, v tomto případě na příkladu České republiky, logicky směřuje k zlepšování a vyvíjení nových prostředků individuální ochrany napříč záchrannými složkami. Cílem je maximalizace ochrany v poměru ku co nejnižšímu omezení pohyblivosti. Diplomová práce v teoretické části nejdříve vysvětluje základní pojmy, aby bylo zřejmé, čeho se daná problematika týká a došlo k lepšímu pochopení. Dále se zabývá oděvním komfortem hasiče. Oděvní komfort se dělí do čtyř skupin a je jako celek podstatný pro samotný výkon a pohodlí zasahujícího hasiče. Je to stav, kdy jsou fyziologické funkce organismu optimální, a oděv ani prostředí nevytváří nepříjemné pocity. V další části jsou popsány osobní ochranné prostředky, které chrání život a zdraví zasahujícího hasiče a tak zvyšují jeho práci při různých mimořádných událostech. Každá jednotka hasičů by měla být osobními ochranými prostředky vybavena a poučena o způsobu jejich užívání, údržbě a pravidelné kontrole. Další oddíl teoretické části se věnuje prostředkům individuální ochrany, které také chrání tělo hasiče i jeho dýchací orgány. Jsou zde uvedeny typy dýchacích přístrojů a popis znalostí, který hasič musí mít, aby užívání dýchacích přístrojů bylo optimální, v souladu s návodem výrobce a neohrožovalo život uživatele. Vysvětlen je zde take termín minutová ventilace. Každý člověk má ojedinělou minutovou ventilaci, která je velice individuální a je závislá na vykonávané práci. Dalším bodem jsou druhy protichemických obleků, které se používají při zásazích, kdy je prostředí kontaminováno nebezpečnými látkami. Práci hasičů také ovlivňují negativní vlivy. Této problematice se věnuje další kapitola, která popisuje negativní vlivy způsobené samotnou událostí a negativní vlivy vyvolané klimatickými podmínkami v místě zásahu. Samotnou hiearchii hasičského záchranného sboru popisuje další oddíl., který se zabývá generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru, hasičským záchranným sborem kraje a jednotkami požární ochrany a jejich kategoriemi. Posledním bodem teoretické části jsou druhy nebezpečných látek dle chemického zákona a dle Řádu chemické služby. V praktické části práce je popsán a vyhodnocen experiment, kterého se zúčastnilo sedm hasičů z hasičské stanice Petřiny. Hasiči museli postupně absolvovat stanovenou trasu, kterou procházeli pokaždé za použití jiného obleku. Aby nedocházelo ke zkreslování výsledků, byl hasičům mezi jednotlivými pokusy poskytnut dostatečný čas na vydýchání a uklidnění organismu. Touto cestou byly získány hodnotící parametry, které byly ve výsledkové části zpracovány a vyhodnoceny pro celkovou a průměrnou spotřebu vzduchu. Následně byly všechny získané hodnoty zpracovány do přehledných tabulek a grafů a výsledky byly řešeny pomocí komparace a statistických metod. Závěr práce se věnuje vyhodnocení optimální ochrany hasiče, navrhnutí opatření pro možné zlepšení a ověření hypotézy, že při extrémních klimatických a zátěžových podmínkách je výkon příslušníka HZS hl. m. Prahy individuálními ochranými prostředky omezen.
Effect of individual protestion to members of the Fire and Rescue Service of Prague in different stress situations.
Keywords: Hasičský záchranný sbor; Oděvní komfort; Osobní ochranné prostředky; Prostředky individuální ochrany; Protichemické ochranné oděvy; Fire Brigade; Clothing comfort; personal protective equipment; means of individual protection; Chemical Protective Clothing