Přednemocnicční neodkladná péče u klienta s inspirační dušností - Kratochvíl, Ivo (Jihočeská univerzita, 2009)
ABSTRAKT Tato bakalářská práce je zaměřena na poskytování neodkladné péče u klientů s inspirační dušností. Zahrnuje vymezení pojmu inspirační dušnosti, popis jednotlivých stavů inspirační dušnosti, diferenciálně diagnostické a terapeutické postupy. Jsou zde uvedeny nejnovější poznatky z odborné literatury týkající se dané problematiky. V teoretické části práce jsou zmíněna jednotlivá onemocnění spojená se stavy inspirační dušnosti. Teoretická část dále obsahuje terapeutické prostředky a postupy, které lze použít k život zachraňujícím úkonům, v rámci přednemocniční péče u klientů s inspirační dušností. V této práci bylo záměrem poukázat na rozdíly mezi dětskými a dospělými klienty a zároveň na rozdíly v péči o děti a dospělé. Praktická část práce vyjadřuje míru orientace zdravotnických záchranářů v teorii tématu přednemocniční neodkladné péče u inspirační dušnosti a jejich teoretické znalosti a dovednosti k léčbě těchto stavů. Jsou to totiž právě oni, kdo rozhodují o životě a smrti, což je zejména u dětských pacientů, ale i v případě dospělých velmi vážná skutečnost. Výzkum byl proveden formou kvantitativního výzkumu technikou dotazníku. Cílem bylo zmapovat znalost diferenciálně diagnostických postupů a následné adekvátní terapie u pracovníků Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. K dosažení cíle byly vytyčeny dvě hypotézy. První hypotéza zněla tak, že zdravotničtí záchranáři znají postupy a léčbu v neodkladné péči o klienta s inspirační dušností v dětském věku. Druhá hypotéza zněla, že zdravotničtí záchranáři nemají dostatek možností k nácviku zajištění dýchacích cest u dětí. Dotazníkovým šetřením se obě hypotézy potvrdily. Práce by měla posloužit ke zlepšení teoretické připravenosti záchranářů na poskytování neodkladné péče u klientů s inspirační dušností a může být využita, jako studijní materiál pro dané téma.
Prehospital urgent care about patient with inspiration pursiness
Keywords: Horní dýchací cesty; Inspirační dušnost; Neodkladná péče; Zajištění dýchacích cest; Zdravotnický záchranář; Zdravotnická záchranná služba; Upper airways; Inspiratory dyspnoea; Urgent care; Securing air passages; Paramedic; Medical emrgency service