Nové technologie a chytrá města - Hoangová, Kim (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce zkoumá využívání nových technologií v chytrých městech, a analyzuje a posuzuje jejich zavádění v kalifornském městě San Jose ve Spojených státech amerických. S ohledem na velmi široký rozsah problematiky, který koncept chytrých měst zabírá, se práce zaměřuje na čtyři hlavní aspekty formující chytrá města; jedná se o chytrou mobilitu, úspory energie, bezpečnost a komunikaci. Tato témata provází celou práci; nejdříve v teoretické a následně i v praktické části. Teoretická část uvádí čtenáře do problematiky chytrých měst a představuje mu nové technologie, které mohou být využívány ke zlepšení kvality života a životního prostředí. Navazující praktická část práce přináší podrobnou analýzu skutečného stavu města, zpracovanou na základě městských dokumentů. Analýza města je dále doplněna o rozhovor s CIO San Jose Jerrym Driessenem z městského úřadu a o dotazníkové šetření mezi obyvateli San Jose. V návaznosti na zjištěná data poskytuje konečná část praktické práce vyhlídky do budoucna a návrhy na zlepšení.
New technologies and smart cities
Keywords: chytrá města; nové technologie; chytrá mobilita; úspora energie; San Jose; Smart City; New Technologies; Sustainable Development; Smart Mobility; Energy Efficiency; San Jose