Podmínky a možnosti využívání Evropského sociálního fondu v období 2007 - 2013. - Landová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřená na problematiku Evropského sociálního fondu (ESF) a na administraci tohoto fondu v ČR. Evropský sociální fond je jedním ze dvou Strukturální fondů, které slouží jako finanční zdroje na spolufinancování, společně s národními a soukromými prostředky, aktivit vedoucích k snižování rozdílů v ekonomické vyspělosti mezi jednotlivými regiony. Prostředky ze Strukturálních fondů, které má ČR přiděleny, jsou dle své povahy rozděleny a administrovány jednotlivými Operačními programy, tyto vycházejí z Národního strategického referenčního rámce. Tedy dokumentu, který je schvalován evropskou komisí vždy na dané programovací období. V diplomové práci jsou apriori popsány a porovnány vybrané Operační programy financované Evropským sociálním fondem a jejich postup administrace. Dále pak vybrány některé problémy, které se vyskytly převážně v průběhu prvního ''zkráceného'' programovacího období 2004 - 2006.
Conditions and possible uses of the European Social Fund in the period 2007 - 2013.
Keywords: Strukturální fondy; Evropský sociální fond; Operační program; Žadatel; Žádost; Administrace.; Structural funds; European Social Fund; Operational Programme; Applicant; Request; Administration.