Daň z příjmů fyzických osob a možnosti její optimalizace - Kovačová, Květoslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací daně z příjmů fyzických osob. Cílem práce je zpravovat několik optimalizačních variant výpočtu daňové povinnosti v daňovém přiznání poplatníka. První část je věnována teoretickým poznatkům, je úvodem do problematiky a měla by poskytnout základní přehled pojmů. V druhé části jsou uvedeny některé z možností daňové optimalizace. Další část na dvou konkrétních daňových subjektech analyzuje jednotlivé možnosti snížení daňových odvodů včetně názorných výpočtů a vyhodnocení výsledků. Závěr práce obsahuje shrnutí zjištěných údajů, ze kterých je patrné, že jakákoliv varianta optimalizace sníží poplatníkovi daňovou povinnost. Aby si však poplatník mohl nějakou optimalizaci uplatnit, musí nejprve nějaké prostředky investovat (např. do životního nebo penzijního pojištění, hypotéky atd. ?).
Tax on Personal Income and Possibilities for Its Optimization
Keywords: Daň; daň z příjmů fyzických osob; základ daně; optimalizace daně; odpočet od základu daně; sleva na dani; daňové zvýhodnění; daňový subjekt; Tax; Personal income tax; Tax base; Tax optimisation; Deduction from the tax base; Tax abatement; Tax allowance; Tax subject