Sociální práce a její postavení v rámci jiných pomáhajících profesí z pohledu sociálních pracovníků OSPOD - Hojdarová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá sociální prací a jejím postavením v rámci jiných pomáhajících profesí. Postavení sociální práce je uvedeno z pohledu sociálních pracovnic OSPOD. Sociální práce je interdisciplinární obor, a tudíž sociální pracovníci často spolupracují s dalšími odborníky. Spolupráce probíhá v rámci multidisciplinárního týmu, kde může docházet k tomu, že se jedna profese bude nadřazovat nad druhou. Nadřazování jedné profese nad druhou se nazývá hegemonie. Podstatou hegemonie je touha po moci a utlačovaná skupina může pracovat v souladu s ideologií svého oboru jen do jisté míry.I přestože se sociální práce stále vyvíjí a též postoj k ní ze strany odborníků, je možné, že se sociální pracovníci stále setkávají s negativním přístupem. Proto je tato práce zaměřena na postavení sociální práce v rámci jiných pomáhajících profesí. Cílem diplomové práce bylo zmapovat postavení sociální práce u jiných pomáhajících profesí z pohledu sociálních pracovníků OSPOD. Byla stanovena jedna výzkumná otázka HVO1: Jaké je postavení sociální práce u jiných pomáhajících profesí? Pro celistvost a kompletnost informací byly stanovené dvě dílčí výzkumné otázky, které byly rozděleny do jednotlivých kategorií. DVO1: Jak hodnotí sociální pracovníci OSPOD spolupráci s pomáhajícími profesemi? DVO2: Jaké faktory ovlivňují postavení sociální práce? Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sociální práce nutno podotknout v oblasti sociálně-právní ochrany dětí má rovnocenné postavení a sociální pracovníci zde mají důležitou úlohu. Většina informantek má dobrou zkušenost se spoluprací s ostatními odborníky a pokud se však objeví negativní přístup, nelze hovořit o hegemonii, ale spíše o míře ochoty spolupracovat. Ukázalo se, že na postavení sociální práce má značný vliv osobnost konkrétního odborníka a rovnocenné postavení je podpořeno rolí koordinátora, kterou sociální pracovník zastává. Dotazované sociální pracovnice si jsou vědomy, že se postavení k sociální práci ze strany odborníků změnilo a že si odborníci uvědomují náročnost profese sociální práce a berou ji jako rovnocennou profesi. Tento fakt se však nedá aplikovat na veřejnost, kdy se podle sociálních pracovnic pohled na ně nezměnil a ustálil se na představě ,,zlých tet", které berou děti. Práce může být využita jako informační materiál pro sociální pracovníky o jejich postavení u jiných pomáhajících profesí. Také může být motivačním prvkem pro sdělení veřejnosti, ale i ostatním odborníkům o potřebnosti a důležitosti sociální práce.
Social work and its place in other helping professions from the perspektive of social workers OSPOD
Keywords: Hegemonie; Multidisciplinární tým; OSPOD; Postavení profese; Sociální práce; Spolupráce; Collaboration; Hegemony; Multidisciplinary team; OSPOD; Status professions; Social work