Stravování dětí v mateřské škole - Havlová, Kristína (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce mapuje problematiku spojenou se stravováním dětí v mateřské škole. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části je uveden přehled toho, jak a kde dítě získává své stravovací návyky. Dále se teoretická část zaměřuje na pedagogy, jejich vliv a způsoby motivování dětí k jídlu. V neposlední řadě je také zmíněn průběh stravování a vliv živin na psychiku a vývoj dětí. V praktické části je obsaženo výzkumné šetření mezi pedagogy mateřských škol a rodiči. U pedagogů byl výzkum zaměřen na jejich způsoby motivace, zda jsou v souladu s RVP PV a nedochází tak k "nucení" dětí do jídla. U rodičů bylo šetření cíleno na to, jak vnímají současné stravování v mateřských školách a jaký vztah k němu mají jejich děti. Na základě těchto dat byl vyhotoven motivační týdenní blok, který byl následně realizován v praxi.
Meals for childern in kindergarten
Keywords: mateřská škola; stravování; motivace dětí; kindergarten; catering; children's motivation