Periodický tisk na Prachaticku v letech 1945-1960 - Sedláčková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zaměřuje na významné období vývoje periodického tisku na území prachatického okresu a to od roku 1945 do roku 1960. Důraz byl kladen především na získání co nejvíce titulů, které na Prachaticku vznikly po skončení druhé světové války a v padesátých letech minulého století. Práce se soustřeďuje především na představení jednotlivých periodik a snaží se ukázat, jak politické a historické události, které se uskutečnily, dobový tisk představoval a prezentoval. Veškerý německý tisk byl po skončení války zrušen či zakázán, z toho důvodu se diplomová práce věnuje pouze českým periodikům. Práce podává přehled nejen o charakteristice a typologii místního tisku, ale také komentuje společenskou situaci města Prachatice a vývoj českého tisku po roce 1945 v Československu. Státní okresní archiv a Prachatické muzeum představují dva zásadní zdroje, na jejichž základě mohla diplomová práce vzniknout.
The periodical press in the Prachatice region during 1945-1960