Nezaměstnanost a její dopady na psychiku člověka - Procházková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá aktuálním problémem dnešní společnosti a tím je nezaměstnanost. Cílem mé práce je poukázat na negativní dopady způsobené nezaměstnaností. Nejprve je pozornost věnována definicím problému nezaměstnanosti, trhu práce, účastníky trhu práce a aktivní politikou zaměstnanosti. V druhé části se zabývám negativními důsledky nezaměstnanosti, které na člověku zanechá. Je sledována vazba mezi zdravím člověka a nezaměstnaností, psychikou člověka a reakcí společnosti na nezaměstnanost. Dále se snažím nastínit možnosti, jak se nezaměstnanosti bránit.
Unemployment and its Effects on Person Psyche
Keywords: nezaměstnanost; nezaměstnaný; práce; význam práce; společnost; jedinec; zdraví; životní úroveň; seberealizace a sebeúcta; pracovní návyky; sociální status; negativní jevy; zdravotní následky; státní politika zaměstnanosti; Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky; úřad práce; Český statistický úřad; unemployment; unemployed; work; meaning of work; society; individual; health; standard of living; self fulfilment and self-esteem; work habits; social status; negative phenomena; health affects; national unemployment policy; Ministry of Labour and Social Affairs of the Czech Republic; labour office; Czech Statistic office