Volný čas žen v muslimském světě - Krubová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá možnostmi a obecnými rysy trávení volného času žen, které žijí v muslimských zemích. Pro lepší porozumění tématu je v prvních kapitolách vysvětlen pojem muslimský svět a následovně jsou popsány zdroje islámského práva, ze kterých pro muslimské ženy vyplývají různá nařízení a omezení. V dalších kapitolách jsou nastíněny konkrétní volnočasové aktivity muslimských žen, jako například sport, móda, zpěv nebo cestování. K jednotlivým tématům jsou připojena vyjádření muslimských autorit, zda jsou aktivity pro ženy vhodné. Práce neporovnává volnočasové aktivity v konkrétních muslimských zemích mezi sebou, ale zaměřuje se na prvky, které jsou společné většině muslimských žen různých zemí.
Free Time of Women Living in the Muslim World
Keywords: islám; muslimská žena; volný čas; muslimská kultura; muslimské zvyky; postavení žen; svoboda rozhodování; Islam; Muslim woman; free time; Muslim culture; Muslim traditions; position of women; freedom of choices