Korespondence města České Budějovice v roce 1560 - Brožová, Michala (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním úkolem bakalářské práce s názvem ?Korespondence města Českých Budějovic v roce 1560? je přiblížení diplomatického styku města Českých Budějovic s panovnickým dvorem, nejvyššími zemskými úředníky a šlechtici z panského stavu. Jedná se o kritickou vědeckou edici pramene. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Úvod je zaměřen na přiblížení použitých pramenů a literatury, ale zabývá se také dosavadním zpracováním tématu korespondence. Druhá kapitola přibližuje všeobecný vývoj městské správy v Českém království i samotného města do začátku 17. století. Třetí kapitola se věnuje zařazení korespondence v rámci ?pragmatických písemností? a možnostem zpřístupňování městských knih. Čtvrtá kapitola je zaměřena na samotný rozbor použitých městských knih z hlediska diplomatického i obsahového a je zároveň jádrem celé studie. Závěr je zhodnocením zjištěných poznatků. Součástí práce je také seznam použitých pramenů a literatury a přílohy zobrazující ukázky jednotlivých listů. Nádleduje ediční poznámka a vlastní edice čili jednotlivé listy v plném znění a chronologickém pořadí, doplněné poznámkovým aparátem a nezbytnými rejstříky.
Correspondence of the Czech Budejovice in 1560
Keywords: korespondence; České Budějovice; 16. století; Ferdinand I. Habsburský; Ferdinand Tyrolský; Vilém z Rožmberka; Adam Ungnad ze Sonnecku; correspondence; České Budějovice; 16th century; Ferdinand I. Habsburský; Ferdinand Tyrolský; Vilém z Rožmberka; Adam Ungnad ze Sonnecku