Imaginativní apologetika - Faldynová, Milana (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá spoluprací křesťanské imaginace a apologetiky, která, pokud je úspěšná, se může stát cestou ke srozumitelnému sdílení evangelia. Imaginace jako receptor významu se pak může také zdát velmi užitečným nástrojem v současném světě, který ztrácí zájem o význam samotný. Reprezentativním příkladem práce imaginativní apologetiky, se zdají být díla C. S. Lewise, J. R. R. Tolkiena a Dorothy L. Sayersové. Jejich literatura má silný apologetický náboj, který předávají imaginativní formou skrze příběh. Potřeba kvalitní práce imaginativní apologetiky se zdá tím palčivější, když víme, že mezi ateistickými a agnostickými autory existují tací, kteří imaginativně obhajují vlastní světonázor. V této souvislosti se práce blíže zabývá dílem agnostika Philipa Pullmana.
Imaginative apologetics
Keywords: Apologetika; imaginace; křesťanská imaginace; C. S. Lewis; J. R. R. Tolkien; Dorothy L. Sayers; Philip Pullman; agnosticimus; jazyk; význam; metafora; příběh; Apologetics; imagination; holy imagination; Christian imagination; C. S. Lewis; J. R. R. Tolkien; Dorothy L. Sayers; Philip Pullman; agnosticism; language; meaning; metaphor; story