Analýza věkové struktury florbalových družstev na MS a v nejvyšší české soutěži - Holub, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce je provést obsahovou analýzu odborné literatury zabývající se florbalem, sportovním tréninkem a věkem vrcholné výkonnosti sportovců. Dále zjistit a analyzovat věkovou strukturu týmů na MS ve florbalu a v české extralize. Pro tyto účely byly shromážděny soupisky tří nejlepších zahraničních týmů a české reprezentace na MS a tří nejlepších českých extraligových týmů. Byl zjištěn nižší věk hráčů a hráček českého družstva ve srovnání s nejlépe umístěnými zahraničními týmy na MS. V mužské kategorii je průměrný věk tří nejlepších zahraničních týmů 26,7 let, české reprezentace 25,1 let a tří nejlepších extraligových týmů 24,8 let. Byla pozorována zvyšující se hodnota průměrného věku týmů na MS, v extralize nikoliv. V ženské kategorii je průměrný věk tří nejlepších zahraničních týmů 25,3 let, české reprezentace 23,6 let a tří nejlepších extraligových týmů 23,4 let. Nebyla pozorována zvyšující se hodnota průměrného věku v průběhu let.
The analysis of the age structure of floorball teams at the World Championship and at the Czech elite league
Keywords: sportovní hry; kolektivní sport; sportovní trénink; družstvo; věk vrcholné výkonnosti; sports games; team sport; sport training; team; top performance age