Mezipředmětové vztahy na úrovni plánovaného kurikula pro 1. stupeň základní školy - Macháčková, Edita (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce Mezipředmětové vztahy na úrovni plánovaného kurikula pro 1. stupeň základní školy se zabývá problematikou mezipředmětových vztahů a jejich uplatňováním ve výuce matematiky. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Část teoretická přináší analýzu problematiky mezipředmětových vztahů a integrace vzdělávacího obsahu, představuje kurikulární dokument Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, charakterizuje vzdělávací oblast Matematika a její aplikace a další vzdělávací oblasti, se kterými bylo uskutečněno propojení v rámci praktické části. Shrnuje rovněž důležité vývojové charakteristiky dítěte středního školního věku a zkoumá kvalitu užití mezipředmětových vztahů v současných učebnicích matematiky. Praktická část obsahuje soubor úloh kombinujících učivo dvou vzdělávacích oblastí za účelem uplatnění mezipředmětových vtahů, určených k praktickému využití ve výuce na 1. stupni základní školy a část evaluační, jež popisuje a hodnotí průběh realizace všech úloh v praxi.
Interdisciplinary relationships at the level of the planned curriculum for elementary school
Keywords: mezipředmětové vztahy; matematika a její aplikace; integrace vzdělávacího obsahu; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; dítě středního školního věku; Cross-curricular Links; mathematics and its application; curriculum integration; The Framework Educational Programme for Basic Education; Primary School child