ZHODNOCENÍ KPÚ V JIHOČESKÉM KRAJI Z HLEDISKA OCHRANY VOD - Fritschová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je posoudit a vyhodnotit veškeré přírodní faktory a vliv lidské činnosti na kvalitu vody na modelovém povodí Budského potoka. Posoudit stávající ochranu vod a navrhnout její zlepšení v podobě zón diferencované ochrany. Dále poukázat na provázanost mezi zemědělským znečištěním, erozí na zemědělských pozemcích, pozemkovými úpravami a ochranou vod. Povodí se nachází na katastrálních územích Besednice, Soběnov a Malče a zasahuje do ochranného pásma vodního zdroje 2. stupně nádrže Římov. Při rekognoskaci území byl brán zřetel na veškeré jevy, které by se mohly podílet na zhoršené kvalitě vody v toku. Od bodových zdrojů znečištění až po projevy eroze na svazích daného povodí. Byl proveden průzkum z hlediska pedologického, hydrologického a klimatického. Výsledkem této diplomové práce je navržení, zobecnění a upřesnění pásem ochrany vod pro řešenou oblast.
Land adjustment evaluation in light of water protection in Southern Bohemia.
Keywords: povodí; ochranná pásma vodních zdrojů; zóny diferencované ochrany; zdroje znečištění; eroze; basin; water supply protection zone; differential protection zone; sources of pollution; erosion