Nejstarší trhová kniha města Prachatice (1581-1665) - Tatárová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Nejstarší trhová kniha města Prachatice (1581-1665) Edice Nejstarší trhové knihy města Prachatice je přehledem trhových smluv v městě Prachatice z let 1581 až 1665. Edice je formou regestáře. Regestář je určitý druh edice, do níž se zaznamenává pouze část textu, v mém případě odsazený text na začátku kupní smlouvy. Vedle edice samotné, práce obsahuje stručný přehled o vývoji městského zřízení a městských knih v českých zemích od jejich počátku do roku 1620. Následuje rozdělení městských knih v 16. století a v současnosti. Zajímavou kapitolou je soupis trhových knih 16. století na území jižních Čech. A samozřejmě pro lepší zasazení prachatické trhové knihy do kontextu, je v jedné kapitole popsána historie města Prachatice od jeho počátků do 17. století.
The Oldest Prachatice´s Marketbook (1581-1665)
Keywords: trhová kniha; městská správa; Prachatice; marketbook; town system; Prachatice