Televizní formát reality show optikou konceptů Viléma Flussera a sociálně psychologických experimentů - Tomsová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nově vznikajících mediálních formátů. Zejména pak přibližuje formát reality show. Úvodní kapitoly se věnují teoretickému popisu tezí z vybraných filosofických děl Viléma Flussera. Jedná se vesměs o myšlenky obsažené v jeho ztvárnění filosofie technických obrazů. Další kapitoly navazují na toto téma a snaží se ho provázat s formátem reality show. Tento formát je zde definován a doplněn konkrétními příklady. Diplomovou práci pak uzavírají kapitoly, které formát reality show představují ze sociálně psychologického hlediska. Tyto kapitoly jsou vystavěny na příkladu psychologických experimentů, jejichž závěry jsou aplikovatelné na určité situace, které mohou v rámci reality show vzniknout. Závěr práce se skládá z celkového hodnocení formátu reality show v souvislosti s filosofií technických obrazů a výsledky psychologických experimentů.
Reality Show
Keywords: Reality show; média; Vilém Flusser; sociálně psychologické experimenty; Stanley Milgram; Philip G. Zimbardo; Reality Show; media; Vilem Flusser; social-psychological experiments; Stanley Milgram; Philip G. Zimbardo