Filosofie pro děti na I. stupni základní školy - Vlasáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá možnostmi využití programu Filozofie pro děti k naplňování cílů průřezových témat na 1. stupni ZŠ. V teoretické části jsou shrnuty obecné cíle základního vzdělávání na základě současných kurikulárních dokumentů, dále jsou charakterizována průřezová témata Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a program Filozofie pro děti a popsána jejich vzájemná propojenost. V praktické části je popsáno sedm hodin uskutečněných v 5. ročníku ZŠ, v nichž byly využity metody Filozofie pro děti a tyto hodiny jsou rozebrány z filozofického hlediska i z hlediska zapojení průřezových témat. V reflexi praktické části je zhodnocen průběh těchto hodin a nastíněna možnost rozvíjení určitých dovedností v případě dlouhodobého používání programu.
Philosophy for Children at Primary School
Keywords: Filozofie pro děti; RVP ZV; průřezová témata; osobnostní a sociální výchova; 1.stupeň ZŠ; hledající společenství; filozofování s dětmi; Philosophy for Children; Framework Education Programme for Elementary Education; cross-curricular subjects; Moral; Character and Social Education; Primary school; community of inquiry; doing philosophy with children