Jazyk a styl psané české publicistiky v roce 1987 - Adámková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem bakalářské práce je kompletní stylistický rozbor jazykových prostředků dnešního tisku a Rudého práva z roku 1987. Na porovnání jsem použila Mladou frontu DNES z roku 2008. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. Praktická část je zaměřena na hlavní jazykové prostředky publicistického stylu, které jsou nejdříve popsány teoreticky a ke všem prostředkům jsou uvedeny příklady z obou deníků. Na základě shromážděného jazykového materiálu v závěru zhodnotím shodné a odlišné způsoby užívání jazykových prostředků. Část teoretická je zaměřena především na politické, sportovní, kulturní a společenské události otištěné v Rudém právu. Nejdůležitější události jsou uspořádány chronologicky. Závěr je věnován sledovaným událostem roku 1987. V teoretické části jsem také ve stručnosti zmínila historii Rudého práva, komunistické strany a politickou situaci v roce 1987 v Československé socialistické republice. Nejsledovanější událostí roku 1987 byla válka mezi Irákem a Íránem.
Language and style of Czech Press in the 1987 Year
Keywords: publicistický styl; stylistika; publicistic style; stilistics