Výskyt sekundárního nádoru po léčbě pro primární germinální nádor - Štrébl, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá sledováním výskytu sekundárního nádoru po léčbě pro primární germinální nádor. Jejím cílem bylo zhodnotit výskyt sekundárních nádorů po léčbě primárních germinálních nádorů podle použitých způsobů léčby. V práci byl sledován počet výskytu sekundárních nádorů, doba od incidence primárního nádoru do vzniku duplicitního nádoru, typ primárního nádoru a lokalizace sekundárního nádoru. Základním sledovaným souborem se stala skupina 140 pacientů, u nichž byla diagnostikována a léčena onkologická diagnóza C62 nádor varlete, v průběhu let 2001 až 2008 a následně sledována až do roku 2014 na Komplexním onkologickém centru Nemocnice České Budějovice a.s. V bakalářské práci byly použity základní statistické metody. Celkem byly zjištěny 4 sekundární výskyty, což je 2,86 % ze sledovaného souboru při relativním riziku 13,88 %. Ze statistických výpočtů, v rámci základního sledovaného souboru pacientů bylo zjištěno, že po léčbě nádorů varlat radioterapií došlo k výskytu sekundárních nádorů méně často, než po léčbě chemoterapií a zároveň se potvrdilo, že po léčbě chemoterapií se sekundární nádory vyskytly dříve.
The incidence of secondary tumor after treatment for primary germ cell tumor
Keywords: Sekundární nádor; germinální nádor; radioterapie; chemoterapie; nežádoucí účinky léčby; Secondary tumor; germ cell tumor; radiotherapy; chemotherapy; adverse effects of treatment