(UŽITÁ) GRAFIKA Zdenka Rykra - Plicová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce s názvem užitá grafika Zdenka Rykra je složena z teoretické a praktické části. Cílem této diplomové práce je představit život a tvorbu Zdenka Rykra, zejména jeho přínos v užité grafice a tyto poznatky propojit s praktickou částí. Teoretická část je rozdělená na dvě hlavní kapitoly. První je zaměřená na vymezení pojmu užitá grafika a jejího vývoje na počátku 20. století v Evropě a poté v Čechách. Druhá stěžejní část je o životě a reklamní tvorbě Zdenka Rykra, jeho blízkým osobám a o Rykrovo náhlé sebevraždě. Praktickou část prezentuje autorská kniha, kterou tvoří soubor grafických listů zhotovených technikou linorytu. Grafické listy jsou prezentovány ve stejně laděném pouzdru a jsou volně inspirovány rozmanitým, zcestovalým životem Zdenka Rykra a jeho reklamní tvorbou.
Zdenek Ryker´s Graphics
Keywords: Zdenek Rykr; užitá grafika na počátku 20. století; reklamní tvorba; linoryt; grafický design; Zdenek Rykr; commercial graphics at the beginning of the 20th century; advertising production; linocut; graphic design