Efekt ADGF-A RNAi na imunitní odpověď Drosophily melanogaster po infekci parazitickou vosou - Šnebergerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
V minulých studiích se extracelulární adenosin ukázal jako důležitá signální molekula řídící dynamiku imunitní odpovědi u Drosophily melanogaster. Komplikovanost adenosinové signalizace u savců značně ztěžuje její výzkum in vivo, a tak i identifikaci této kaskády v regulaci imunitní odpovědi. Jelikož je mezi savci a bezobratlými jistá genetická a evoluční konzervovanost, Drosophila tak představuje jednoduchý systém, jak tyto složitější regulace studovat in vivo. Mutace adenosinového receptoru ve všech buňkách, stejně tak snížení exprese ENT2 v imunitních buňkách, zapříčinily snížení rezistence imunitního systému Drosophily vůči parazitoidovi. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaký efekt na imunitní odpověď bude mít RNAi cílená proti mRNA adenosin deaminázy (ADGF-A), která za přirozených podmínek e-Ado odbourává.
Effect of ADGF-A RNAi on immune response in Drosophily melanogaster after parasitic wasp infection
Keywords: Drosophila melanogaster; imunitní odpověď; adenosin; ADGF-A; RNAi; termosenzitivní aktivátor.; Drosophila melanogaster; immune response; adenosine; ADGF-A; RNAi; termosensitive activator.